Κοινωνική Αλληλεγγύη

Εξορμήσεις - Πράξεις Αγάπης περισσότερα...

Πρέπει να προσφέρουμε στο παιδί τα μέσα ώστε να κατακτήσει όλη την τελειότητα του είναι του, να το κάνουμε ολοκληρωμένο άνθρωπο. 

Ως παιδαγωγοί στο "Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης", έχουμε αναλάβει την αποστολή να διαπαιδαγωγήσουμε τα παιδιά που οι γονείς μας εμπιστεύονται, ώστε να γίνουν άνθρωποι ώριμοι, με ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Και τι σημαίνει "ολοκληρωμένος άνθρωπος" για μας; Δεν είναι απλά ο επιτυχημένος επαγγελματίας ή ο καλός οικογενειάρχης, αλλά κάτι πολύ περισσότερο.

Ζούμε σε μια εποχή αέναων μεταβολών και αλματώδους τεχνολογικής εξέλιξης. Η κρίση των αξιών και των θεμελιωδών αρχών που διέπουν το σύγχρονο κόσμο είναι ολοφάνερη. Καθημερινά, συνειδητοποιούμε όλο και περισσότερο, την ανάγκη του παιδιού σήμερα, όχι μόνο να γράφει και να διαβάζει σωστά, αλλά κυρίως να εξελιχθεί σε μια ολοκληρωμένη και ισχυρή προσωπικότητα, ικανή να ανταποκριθεί στα κελεύσματα του καιρού μας. Πρωταρχικό μας μέλημα είναι η αγωνία του κάθε παιδιού, να μάθει να συμβιώνει, να προσαρμόζεται, να συνεργάζεται, ακόμα και να ανέχεται τον άλλο, το "διαφορετικό"! Κρίνεται απαραίτητο για μας, να μάθει να εκτιμά, πρώτα τον εαυτό του κι έπειτα τους άλλους, να αγαπάει αληθινά και να αγωνίζεται να κατακτήσει την τελειότητα, μέσα από την ηθική και πνευματική του συγκρότηση.

Στην προσπάθειά μας να προσφέρουμε στους μαθητές μας μία, όσο το δυνατόν, πιο ολοκληρωμένη διαπαιδαγώγηση, έχουμε καθιερώσει, στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, ορισμένες δραστηριότητες αλληλεγγύης:

1. Στα δύο δημοτικά σχολεία του "Αγίου Διονυσίου" και του "Χρυσοστόμου Σμύρνης" διοργανώνεται δύο φορές το χρόνο λαχειοφόρος αγορά, τα έσοδα της οποίας προσφέρονται σε φιλανθρωπικά ιδρύματα (στέγες απόρων, ορφανοτροφεία, ιδρύματα για παιδιά με ειδικές ανάγκες, γηροκομεία, οργανώσεις προσφύγων, …).

2. Καθ΄ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, οι μαθητές των τάξεων του δημοτικού συγκεντρώνουν σε"κουμπαρά" τις προσφορές τους. Τα χρήματα αυτά προσφέρονται σε άπορες οικογένειες και σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Επίσης, κατά καιρούς, συγκεντρώνουν τρόφιμα, ρούχα και γραφική ύλη, τα οποία προσφέρουν σε ορφανοτροφεία ή σε οργανώσεις προσφύγων.

3. Ορισμένοι μαθητές από τις μεγαλύτερες τάξεις του δημοτικού, μαζί με τους δασκάλους τους, πηγαίνουν μία φορά το χρόνο σε χώρους, όπου προσφέρονται συσσίτια σε πρόσφυγες, προκειμένου να προσφέρουν και οι ίδιοι ένα γεύμα.

4. Επίσης, μία φορά το χρόνο, μαθητές του δημοτικού οργανώνουν γιορτή στο σχολείο, με την καθοδήγηση των δασκάλων τους, για συνομήλικά τους παιδιά, που ζουν εγκαταλελειμμένα σε ιδρύματα.

5. Όλοι οι μαθητές του σχολείου βοηθούν, σε διάφορες περιπτώσεις, την ιεραποστολική δράση της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας.

6. Οι μαθητές των δώδεκα τμημάτων του Γυμνασίου έχουν αναλάβει τη μόρφωση δώδεκα παιδιών από το Τόγκο της Αφρικής, αποστέλλοντας κάθε χρόνο σε μία αρμόδια ευρωπαϊκή οργάνωση το απαραίτητο χρηματικό ποσό για τα σχολικά έξοδα κάθε παιδιού.

7. Οι μαθητές των δώδεκα τμημάτων του Λυκείου έχουν αναλάβει οικονομικά την προσφορά γεύματος σε απόρους μίας ενορίας της Νέας Σμύρνης.

8. Σε έκτακτες περιπτώσεις πραγματοποιούνται έρανοι: μαθητές μαζί με τους καθηγητές τους προσφέρουνυλική και ηθική βοήθεια σε σεισμοπαθείς, πρόσφυγες, πλημμυροπαθείς κ.λ.π.

9. Τέλος, από το 1998 έχουμε καθιερώσει τη δραστηριότητα που ονομάζουμε "Εξόρμηση Αγάπης". Ένα πρωινό στα τέλη Ιανουαρίου, με την ευκαιρία της γιορτής των Τριών Ιεραρχών, όλοι οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου επισκέπτονται ανά τμήμα ή ανά τάξη ένα ίδρυμα (σχολείο ειδικής αγωγής, ορφανοτροφείο, γηροκομείο, κέντρο αποτοξίνωσης τοξικομανών, φυλακές ανηλίκων, άσυλο ανιάτων... Στόχος της εξόρμησης αυτής δεν είναι απλώς η φιλανθρωπία και η προσφορά ενός χρηματικού ποσού, ως ενίσχυση για τους σκοπούς ενός ιδρύματος. Σκοπός μας είναι να έρθουν τα παιδιά μας σε επαφή με μια άλλη πλευρά της ζωής, όχι για να νιώσουν οίκτο, αλλά για να γνωρίσουν τον πλούτο και τη δύναμη της ψυχής ανθρώπων που υποφέρουν, ανθρώπων που η κοινωνία μας τοποθετεί συχνά στο περιθώριο.

Μέσα από παρόμοιες δραστηριότητες αλληλεγγύης και φυσικά μέσα από το δικό μας προσωπικό παράδειγμα, προσπαθούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να νιώσουν την αξία της προσφοράς δίχως αντάλλαγμα, τη χαρά του να στέκονται απλά στο πλευρό του άλλου, προσφέροντάς του το χαμόγελό τους. να πιστέψουν βαθιά ότι με ένα απλό χαμόγελο έχουν τη δύναμη να κάνουν κάποιον ευτυχισμένο.Προσπαθούμε να τα οδηγήσουμε ώστε να δουν πέρα από τον εαυτό τους, να κοιτάξουν τον άλλο, το διαφορετικό και να εκτιμήσουν τον εσωτερικό πλούτο που έχει να τους προσφέρει, βλέποντας στο πρόσωπό του το πρόσωπο του πληγωμένου Χριστού. Άλλωστε στη σκέψη μας πάντα υπάρχουν τα λόγια του Αγίου Μαρκελλίνου: "Ολόκληρη η ζωή τους θα είναι μία ηχώ των πραγμάτων που θα τους έχετε μάθει".

Βρείτε μας στο Facebook

Εγγραφή σε Newsletters

ΙΗ' ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ UNESCO

Επισκέπτες

mod_jvcountermod_jvcountermod_jvcountermod_jvcountermod_jvcountermod_jvcounter
26
543
1409
8400
810301
54.227.104.53
7
0
7