Οι Παιδαγωγικές Αρχές του Σχολείου


 

Η παιδαγωγική της Παρουσίας
Η παιδαγωγική της Απλότητας
Η παιδαγωγική της Εργασίας
Η παιδαγωγική της Πειθαρχίας
Η παιδαγωγική της Άμιλλας
Η παιδαγωγική της Αλληλεγγύης

Το Λεόντειο Λύκειο αποτελεί ένα έργο ζωής, θεμελιωμένο στις αναλλοίωτες χριστιανικές αξίες και στις παιδαγωγικές αρχές, όπως τις βίωσαν γενεές Μαριανών Αδελφών από την εποχή της ίδρυσης του Τάγματος, στις αρχές του 19ου αιώνα. Εμπνεόμενη από το χάρισμα και τις σταθερές πνευματικές πεποιθήσεις του ιδρυτή της Αγίου Μαρκελλίνου Champagnatη Μαριανή Αδελφότητα υλοποιεί καθημερινά και σε πολλά μέρη του κόσμου, τη δια βίου απόφασή της να υπηρετήσει την εκπαίδευση των νέων και να τους βοηθήσει να γίνουν ολοκληρωμένοι χριστιανοί, ηθικοί άνθρωποι και υπεύθυνοι πολίτες.

Συγκεκριμένα, το Λεόντειο Λύκειο προσανατολίζει την πνευματική και ηθική καλλιέργεια των μαθητών του στους ακόλουθους στόχους:
να διαμορφώσει νέους ανθρώπους που, αφού συνειδητοποιήσουν τόσο την ατέλεια της ανθρώπινης ύπαρξης όσο και τον προορισμό της επίγειας παρουσίας της, θα αναζητήσουν το σωτηριολογικό μήνυμα του Ιησού Χριστού.
καλλιεργώντας το σεβασμό στα στοιχεία της ελληνικής εθνικής κληρονομιάς, να ωθήσει παράλληλα τους μαθητές στην υιοθέτηση των γενικότερων ανθρωπιστικών ιδεωδών, της προσήλωσης στην ειρηνική συνύπαρξη και στην ανάπτυξη του αισθήματος κοινωνικής αλληλεγγύης και προσφοράς. 
να αξιοποιήσει τις νοητικές ικανότητες των μαθητών, τις προσωπικές τους κλίσεις και να καλλιεργήσει την κριτική σκέψη και την υπεύθυνη στάση απέναντι στα προβλήματα της καθημερινότητας.
να εμφυτεύσει στην ψυχή των νέων το υψηλό και ελεύθερο φρόνημα, αλλά παράλληλα το σεβασμό στους θεσμούς, την πειθαρχία στους νόμους της πολιτείας και στους άγραφους νόμους της κοινωνικής συμβίωσης.
να επιτύχει, μέσω της προβολής του ευαγγελικού μηνύματος, την υπέρβαση του ατομισμού και του πνεύματος ανταγωνισμού και την ενίσχυση του ενδιαφέροντος για τους άλλους και ιδιαίτερα όσους ζουν σε συνθήκες οικονομικής ανέχειας, μοναξιάς και κοινωνικού αποκλεισμού.

Η επίτευξη αυτών των στόχων και η ευόδωση του πνευματικού και ηθικοπαιδαγωγικού έργου προϋποθέτει την ύπαρξη των ακόλουθων παραγόντων και μέσων:
τη λειτουργία του σχολείου ως ζωντανής κοινότητας, όπου μέσα σε οικογενειακό πνεύμα αμοιβαίας εκτίμησης, αλληλοσεβασμού και εμπιστοσύνης νέοι και ενήλικες συμβιώνουν και συνεργάζονται αρμονικά.
τη δημιουργία χώρων υποδοχής και διαλόγου που ευνοούν τη συμμετοχή του καθενός.
την εφαρμογή ενός σαφούς παιδαγωγικού σχεδίου, που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής και αναπροσαρμόζεται συνεχώς με βάση τις ανάγκες και τις προσδοκίες των νέων ανθρώπων.

Στο Λεόντειο Λύκειο γνωρίζουμε ότι το έργο της διαπαιδαγώγησης είναι επίπονο, καθώς οι δυσκολίες και οι αντίρροπες δυνάμεις είναι ισχυρές, και ότι δύσκολα αγγίζει το τέλειο, διότι οι δυνατότητες των νέων ανθρώπων είναι απεριόριστες. Επιδιώκουμε όμως την καλύτερη δυνατή ευόδωσή του με την ακλόνητη πίστη στις αρχές μας και με τη συνεχή συνεργασία όλων των μελών της παιδαγωγικής μας κοινότητας. 

 

Βρείτε μας στο Facebook

Εγγραφή σε Newsletters

ΙΗ' ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ UNESCO

Επισκέπτες

mod_jvcountermod_jvcountermod_jvcountermod_jvcountermod_jvcountermod_jvcounter
23
543
1406
8397
810298
54.227.104.53
6
0
6