Οι Μαριανοί Αδελφοί στην Ελλάδα

 

Κοινότητα Αγίας Κυριακής Παλαιού Φαλήρου  
Αδ. Αντώνιος Καπέλλας  Αδ. Νικόλαος Δελλατόλας 
Αδ. Μιχαήλ Καπέλλας  Αδ. Ιγνάτιος Καπετάνιος 
Αδ. Ματθαίος Λεβαντίνος  Αδ. Φραγκίσκος Κρητικός 
Αδ. Νικηφόρος Πρελορέντζος  Αδ. Γεώργιος Ρούσσος
  Αδ. Ευάγγελος Φόνσος 

 

Κοινότητα Αχαρνών  
Αδ. Γεώργιος Βιδάλης  
Αδ. Γεώργιος Βίδος  
Fr. Gérard Cuinet   
Fr. Raphael Escolà  

 

 

Η παρουσία και η δράση των μελών της Μοναχικής Κοινότητας των Μαριανών Αδελφών στην Ελλάδα ξεκινά το 1907. Το κύριο έργο τους είναι η συμβολή τους στην ανοδική πορεία του μορφωτικού και πολιτιστικού επιπέδου των νέων που υπήρξαν μαθητές στα δύο Λεόντεια Λύκεια της Αθήνας (Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης και Λεόντειο Λύκειο Πατησίων).

Από το 1907, οι Freres Maristes συμβάλλουν συνειδητά και αδιάλειπτα στη βελτίωση των εκπαιδευτικών και παιδαγωγικών μεθόδων στα σχολεία τους και ζουν και μετέχουν στα γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας μας (Μικρασιατική Καταστροφή, Αλβανικό Έπος, Γερμανική Κατοχή, Εμφύλιος, …). Σ΄ όλες τις κρίσιμες στιγμές που έζησε η πατρίδα μας, οι Μαριανοί Αδελφοί προσέφεραν πάντα συμπαράσταση σε όσους είχαν ανάγκη, με πράξεις αλληλεγγύης και αγάπης.

Ο τομέας όμως που κατά κύριο λόγο διακρίθηκαν, είναι ο τομέας της εκπαίδευσης. Εμπνεόμενοι από τη ζωή και την παιδαγωγική δραστηριότητα του ιδρυτή της Αδελφότητας, Αγίου Μαρκελλίνου Champagnat, αφιερώνονται στο παιδαγωγικό τους έργο με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια.

Στην περιοχή των Αθηνών, λειτουργούσε από το 1838 Δημοτικό Σχολείο με την ονομασία "Άγιος Διονύσιος", το οποίο ανήκε στην Καθολική Εκκλησία. Το 1888, το σχολείο αυτό επεκτάθηκε σε Γυμνάσιο και Λύκειο και μετονομάστηκε σε "Λεόντειο Λύκειο", ενώ το 1897 μεταφέρθηκε στο νεοκλασικό κτίριο της οδού Σίνα 4. Το 1907, όταν οι πρώτοι Μαριανοί Αδελφοί φθάνουν από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα, εγκαθίστανται στο κτίριο της οδού Σίνα 4 και αναλαμβάνουν τη διεύθυνσή του. Το 1924 εγκαινιάζεται το "Λεόντειο Λύκειο Πατησίων", το οποίο λειτουργεί αδιάκοπα μέχρι τις μέρες μας. Το σχολείο της οδού Σίνα μεταφέρεται στην περιοχή της Νέας Σμύρνης το 1962. Το 1963 ιδρύεται στον ίδιο χώρο της Νέας Σμύρνης, ως ανεξάρτητο εκπαιδευτικό ίδρυμα, το Δημοτικό «Χρυσόστομος Σμύρνης», το οποίο, το 1999, συγχωνεύεται με το "Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης".

Σήμερα, τα δύο Λεόντεια Λύκεια (Νέας Σμύρνης και Πατησίων) και το Εκπαιδευτήριο «Χρυσόστομος Σμύρνης», λειτουργούν υπό τη διεύθυνση δύο μοναχικών κοινοτήτων Μαριανών Αδελφών. Στα σχολεία αυτά φοιτούν περίπου 3.500 μαθητές. Οι Μαριανοί Αδελφοί και οι συνεργάτες τους καθηγητές, δάσκαλοι και διοικητικοί υπάλληλοι, συνεχίζουν την αποστολή του ιδρύματος στη διαπαιδαγώγηση των νέων. Κι αυτό επιτυγχάνεται με την προσήλωση στις αξίες της Παιδαγωγικής της Αγάπης, της Παρουσίας και της Απλότητας. Ο Άγιος Μαρκελλίνος Champagnat συχνά τόνιζε στους Αδελφούς: "Για να μορφώσουμε σωστά τα παιδιά, πρέπει να τα αγαπάμε και να τα αγαπάμε όλα το ίδιο".


Οι Μαριανοί Αδελφοί 
στον κόσμο σήμερα

Ποιοι είμαστε;

Είμαστε άνθρωποι που, ζώντας μέσα σε μια κοινότητα, αναζητούμε, όπως η Παναγία, να απαντήσουμε στο κάλεσμα του Θεού. Αναλαμβάνουμε την υποχρέωση να τηρήσουμε τις ευαγγελικές παραινέσεις της αγνότητας, της φτώχειας και της υπακοής, στην υπηρεσία των παιδιών και των νέων, ειδικά των πιο εγκαταλελειμμένων.

Πού είμαστε;

- Αμερική (Βόρεια και Νότια) 20 χώρες
- Αφρική 19 χώρες
- Ασία 12 χώρες
- Ευρώπη 13 χώρες
- Ωκεανία και Νησιά του Ειρηνικού 10 χώρες

Συνολικά εργάζονται περίπου 5.000 μοναχοί σε 74 χώρες, 
όπου διευθύνουν και διδάσκουν σε 800 σχολεία και 6 Πανεπιστήμια.

Εκεί που βρισκόμαστε, μένουμε ανοικτοί στον κόσμο και είμαστε πάντοτε κοντά στους νέους, ιδιαίτερα κοντά σ’ εκείνους που ζουν σε συνθήκες οικονομικής ανέχειας, μοναξιάς και κοινωνικού αποκλεισμού.

Τι κάνουμε;

Θέλουμε να απαντήσουμε δημιουργικά και με πίστη στο όραμα του ιδρυτή μας, Αγίου Μαρκελλίνου Champagnat.

- Έχουμε αφιερωθεί στη διαπαιδαγώγηση των νέων, μέσα σε σχολεία πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, ακόμη και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

- Διατηρούμε αγροτικές και τεχνικές σχολές και συμμετέχουμε σε οργανισμούς εθελοντών σε περιθωριακές συνοικίες και σε ιεραποστολές σε χώρες του τρίτου κόσμου.

Κάνουμε τα πάντα για να βρεθούμε κοντά στους νέους, για να είμαστε παρόντες ανάμεσά τους και για να αποτελούμε σημείο ελπίδας και αγάπης για εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας μας, γνωρίσαμε και στιγμές πολύ δύσκολες. Αναφέρουμε μόνο τα πιο πρόσφατα γεγονότα: το 1994, στο Αλγέρι, ένας Αδελφός δολοφονήθηκε από εξτρεμιστές Ισλαμιστές και 7 Αδελφοί εκτελέστηκαν στη Ρουάντα κατά τη διάρκεια των τελευταίων φυλετικών ταραχών, ενώ το 1996, στο Ζαΐρ, 4 Αδελφοί Ισπανοί εθελοντές δολοφονήθηκαν στην προσπάθειά τους να προσφέρουν αγάπη στους χιλιάδες πρόσφυγες από τη Ρουάντα.

Ο δρόμος που επιλέξαμε, απαντώντας στο κάλεσμα του Θεού, δεν είναι πάντα εύκολος. Συνεχίζουμε όμως το έργο του ιδρυτή μας και τη δημιουργική μας αποστολή με πίστη στο Θεό, έχοντας συμπαραστάτη μας την Παναγία. Άλλωστε όλα όσα κάνουμε είναι δικό της έργο.


Οι Μαριανοί Παιδαγωγοί

Οι διδάσκοντες στα σχολεία μας, ως γνήσιοι Μαριανοί Παιδαγωγοί, πιστεύουν όπως κι εμείς, ότι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ύπαρξή μας είναι η συνεχής ανανέωση του περιεχομένου και των μεθόδων εργασίας, η ευαισθητοποίηση στις ανάγκες της εποχής, η ξεχωριστή μας αγάπη για τους νέους, η καθημερινή προσωπική προσφορά και η ολοκληρωμένη παρουσία μας στον κόσμο των μαθητών μας.

Η συμμετοχή μας στη Μαριανή αποστολή μας καλεί να δεχτούμε ελεύθερα και γενναιόδωρα τα παραπάνω χαρίσματα, είτε είμαστε αφιερωμένοι ιερείς ή μοναχοί, είτε λαϊκοί άγαμοι ή έγγαμοι, όποια κι αν είναι η θέση μας ή η πνευματική μας καλλιέργεια.. Συνταυτιζόμαστε με αυτά και τα βιώνουμε ο καθένας με διαφορετικό αλλά συμπληρωματικό τρόπο. Όλοι μαζί είμαστε μάρτυρες της ίδιας ιστορίας, ζούμε την ίδια πνευματικότητα και με αμοιβαία εμπιστοσύνη επωμιζόμαστε υπεύθυνα το ίδιο εκπαιδευτικό σχέδιο.

Οι Αδελφοί, εκτός από τα ατομικά μας προσόντα, μοιραζόμαστε το προφητικό μας χάρισμα που απορρέει από την αφιερωμένη ζωή : τη μαρτυρία μας ως μοναχών, τη σε βάθος γνώση και βίωση του χαρίσματος του Μαρκελλίνου Champagnat, την υλική και πνευματική μας κληρονομιά. Η τόλμη που χαρακτηρίζει την ποιμαντική μας αποστολή στηρίζεται στην ελευθερία καθώς και στη διαθεσιμότητα που διακρίνει εκείνους που είναι ολοκληρωτικά αφοσιωμένοι.
Οι Λαϊκοί, προσφέρουμε τα ιδιαίτερα προσόντα μας, την επαγγελματική μας κατάρτιση, το ζήλο να ανταποκριθούμε στις προσωπικές μας δεσμεύσεις, καθώς και την εμπειρία της οικογενειακής και κοινωνικής μας ζωής. Ως Χριστιανοί, μαρτυρούμε με τη ζωή μας ότι κάθε άνθρωπος έχει τη δυνατότητα, στηριζόμενος στο Ευαγγέλιο, να ανιχνεύει στο Ιησού Χριστό το βαθύτερο νόημα της ζωής.

Όλοι μας, ως εκπαιδευτικοί, καλούμαστε να ασκούμε μια υπεύθυνη επαγγελματική και ποιμαντική δράση. Συμμετέχουμε στα προγράμματα διαρκούς επιμόρφωσης, με σκοπό την τελειοποίησή μας στους δύο αυτούς τομείς, την αναζήτησή μας μαζί με άλλους των μεθόδων και των στρατηγικών που ταιριάζουν περισσότερο στην εκπαίδευση της σημερινής νεολαίας και τέλος να κατανοήσουμε καλύτερα την ιδιαιτερότητα της Μαριανής παιδαγωγικής και πνευματικότητας.
Με ξεχωριστό τρόπο, τα διευθυντικά στελέχη πρέπει να είναι σε θέση να προβάλλουν και να βιώνουν τις θεμελιώδεις Μαριανές αξίες και να καθοδηγούν τους άλλους να τις ζουν από κοινού. Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, αποτελούν την εικόνα του Μαρκελίνου Champagnat μέσα στην εκπαιδευτική κοινότητα, την οποία έχουν χρέος να οδηγούν με εμπιστοσύνη και αισιοδοξία στη βίωση της Μαριανής πνευματικότητας.

Στην καθημερινή μας εργασία, μέσα στα σχολεία μας, θέλουμε να είμαστε φορείς ελπίδας για τους νέους. Σε όλους, στον εαυτό μας και στους μαθητές μας, με συνεχώς ανανεούμενη πίστη απαντάμε στο κάλεσμα για τη δημιουργία μιας νέας ανθρωπότητας, ενός κόσμου που να εμπνέεται και να οδηγείται από την αγάπη. (Εφες. Δ΄ 24)

Με την πεποίθηση ότι και οι γονείς συμμερίζονται το σύνολο των αρχών μας, ως τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο εκπαίδευσης και γενικότερα διάπλασης του χαρακτήρα των παιδιών, θεωρούμε ότι:

- μόνο αν σεβόμαστε και εκτιμούμε τα παιδιά μας,
θα τα μάθουμε να μας σέβονται και να μας εκτιμούν.

- μόνο αν είμαστε ειλικρινείς και αξιόπιστοι,
θα εθίσουμε τα παιδιά μας στην ειλικρίνεια και στην αξιοπιστία.

- μόνο αν υποδείξουμε στα παιδιά μας το δρόμο του διαλόγου και της συνεννόησης,
θα τα οδηγήσουμε σ’ αυτούς τους δρόμους επικοινωνίας.

- μόνο αν αποδείξουμε στα παιδιά μας έμπρακτα την αγάπη μας,
θα τα μάθουμε να κάνουν το ίδιο τόσο για εμάς και την οικογένειά μας, όσο και για τους γύρω τους και το κοινωνικό σύνολο.

"Πρέπει να προσφέρουμε στο παιδί τα μέσα
ώστε να κατακτήσει όλη την τελειότητα του είναι του,
να το κάνουμε ολοκληρωμένο άνθρωπο."
Άγιος Μαρκελλίνος Champagnat

Βρείτε μας στο Facebook

Εγγραφή σε Newsletters

ΙΗ' ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ UNESCO

Επισκέπτες

mod_jvcountermod_jvcountermod_jvcountermod_jvcountermod_jvcountermod_jvcounter
26
543
1409
8400
810301
54.227.104.53
5
0
5