Η Ιστορία του Σχολείου

Στις 25 Ιουλίου 1838, περίπου 14 μήνες από τα επίσημα εγκαίνια του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας, χορηγήθηκε στον καθολικό ιερέα Κωνσταντίνο Σαργολόγο, «κατά συνέπειαν διαταγής της επί των Εκκλησιαστικών και της Δημοσίας Εκπαιδεύσεως Βασιλικής Γραμματείας της Επικρατείας», άδεια ιδρύσεως δημοτικού σχολείου. Το νέο σχολείο πήρε το όνομα του πολιούχου της Αθήνας, του Αγίου Διονυσίου, και λειτούργησε κάπου στην Πλάκα.

Το Δημοτικό Σχολείο "Άγιος Διονύσιος" εργάστηκε ταπεινά και αθόρυβα έως το 1889, χρονιά κατά την οποία ο Καθολικός Επίσκοπος Αθηνών επέτυχε την επέκτασή του σε σχολείο με δύο κύκλους σπουδών (στοιχειώδη και μέση εκπαίδευση) και το μετονόμασε σε "Λεόντειο Λύκειο" Αγίου Διονυσίου, προς τιμήν του μεγάλου φιλέλληνα Πάπα Λέοντος ΙΓ΄, ο οποίος βοήθησε οικονομικά την πραγματοποίηση αυτού του σχεδίου.

Το 1897 το σχολείο μεταφέρθηκε στο νεοκλασικό κτίριο της οδού Σίνα 4. Παρά την στέγασή του σε ένα από τα αρτιότερα κτίσματα εκείνης της εποχής, το Λεόντειο γνώρισε μια περίοδο κάμψης από το 1897 έως το 1907. Προβληματισμένος ο τότε Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, αποφάσισε να καλέσει και να αναθέσει στη συνέχεια τη διεύθυνση του σχολείου στα μέλη μιας αδελφότητας μοναχών, η οποία διηύθυνε ορισμένα σχολεία με ανάλογες αρχές στην Κωνσταντινούπολη. Επρόκειτο για τη Μοναχική Κοινότητα των Μαριανών Αδελφών.

Το μοναχικό τάγμα των Μαριανών Αδελφών (Freres Maristes) ιδρύθηκε το 1817 από ένα Γάλλο ιερέα και μετέπειτα άγιο της Καθολικής Εκκλησίας, τον Άγιο Μαρκελλίνο Champagnat, σε ένα ορεινό χωριό της κεντρικής Γαλλίας. Ο ιδρυτής του τάγματος γεννήθηκε το 1789 και στα δύσκολα χρόνια της Γαλλικής Επανάστασης εργάστηκε κοντά στους νέους, αφιερώνοντας τη ζωή του στη διαπαιδαγώγησή τους. Οι μοναχοί του τάγματός του ταξίδεψαν σε ολόκληρο τον κόσμο ιδρύοντας σχολεία, με αποστολή όχι μόνο τη μόρφωση αλλά και τη χριστιανική διαπαιδαγώγηση των νέων.

Στις 15 Σεπτεμβρίου 1907, οι Μαριανοί Αδελφοί φτάνουν στην Αθήνα από την Κωνσταντινούπολη, ξεκινούν την εργασία τους στο "Λεόντειο Λύκειο" και αναλαμβάνουν και τη διεύθυνσή του. Οδηγούν το σχολείο σε μια ανοδική πορεία και μέσα σε μια πενταετία ο αριθμός των μαθητών τριπλασιάζεται.

Το 1916, το "Λεόντειο" επεκτείνεται και στην Πάτρα με την ίδρυση του εκπαιδευτηρίου "Άγιος Ανδρέας", το οποίο θα λειτουργήσει ως το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1945. Εκεί άλλωστε διδάχθηκε τη γαλλική γλώσσα ο τωρινός Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο κ. Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.

Ταυτόχρονα, τη σκέψη των Αδελφών απασχολεί σοβαρά η δημιουργία ενός δεύτερου σχολείου στην περιοχή των Αθηνών. Η συνεχής αύξηση του αριθμού των μαθητών θέτει το πρόβλημα της εξεύρεσης νέων χώρων για την αποσυμφόρηση του κτιρίου της οδού Σίνα. Έπειτα από σχετικές διαδικασίες και οικοδομικές εργασίες, εγκαινιάζεται τον Οκτώβριο του 1924 η πρώτη πτέρυγα του νέου σχολείου στο τέρμα Πατησίων. Είναι το "Λεόντειο Λύκειο Πατησίων", το οποίο αργότερα θα επεκταθεί με νέες πτέρυγες στον ίδιο χώρο. Σήμερα έχει Δημοτικό Σχολείο με 600 μαθητές και Γυμνάσιο – Λύκειο με 1.000 μαθητές.

Αμέσως μετά την εμπλοκή της χώρας μας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα δύο Λεόντεια παύουν να λειτουργούν, όπως όλα τα σχολεία, λόγω των βομβαρδισμών κατ’ αρχάς και της ξενικής κατοχής κατόπιν. Στη διάρκεια της κατοχής οι Μαριανοί Αδελφοί οργανώνουν συσσίτια στις εγκαταστάσεις των δύο σχολείων, όπου παρασκευάζουν και μοιράζουν 3.000 μερίδες φαγητού σε καθημερινή βάση, προσφορά που αποτελεί πραγματική ανακούφιση για χιλιάδες πεινασμένους Αθηναίους και διαρκεί μέχρι τον Απρίλιο του 1945.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 το "Λεόντειο Λύκειο" της οδού Σίνα έχει πλέον 700 μαθητές που φοιτούν στο Δημοτικό και στο εξατάξιο Γυμνάσιο. Το κτίριο δεν επαρκεί για τόσους μαθητές και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις της εκπαίδευσης. Έτσι αποφασίζεται η αγορά ενός μεγάλου κτήματος στην περιοχή της Νέας Σμύρνης. Η μεταφορά του σχολείου ολοκληρώνεται το Σεπτέμβριο του 1962. Το 1963 ιδρύεται στον ίδιο χώρο της Νέας Σμύρνης το Δημοτικό "Χρυσόστομος Σμύρνης", το οποίο είναι διοικητικά ανεξάρτητο από το συγκρότημα του Λεοντείου, παιδαγωγικά όμως εμπνέεται από τις ίδιες αρχές της Μαριανής Παιδαγωγικής.

Το Σεπτέμβριο του 1986 τα δύο Λεόντεια Λύκεια γίνονται μικτά, σύμφωνα με σχετικό νόμο του Υπουργείου Παιδείας και τα πρώτα κορίτσια μπαίνουν ως μαθήτριες στο Γυμνάσιο του εκπαιδευτηρίου.

Στις 29 Δεκεμβρίου 1988, η Ακαδημία Αθηνών στην καθιερωμένη πανηγυρική συνεδρία της στο τέλος του έτους απονέμει στο "Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης" Αργυρό Μετάλλιο και Τιμητικό Δίπλωμα για τα 150 χρόνια προσφοράς του στον αγώνα για τη βελτίωση της Παιδείας των Ελλήνων.

Στη δεκαετία του 1990 το κτίριο του Δημοτικού "Άγιος Διονύσιος" του "Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης" ολοκληρώνεται με νέες βοηθητικές αίθουσες για τη διδασκαλία των ξένων γλωσσών και της πληροφορικής και με ένα θέατρο για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το 1999 το εκπαιδευτήριο "Χρυσόστομος Σμύρνης" συγχωνεύεται και διοικητικά με το "Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης".

Σήμερα στα δύο δημοτικά "Άγιος Διονύσιος" και "Χρυσόστομος Σμύρνης" και στο Γυμνάσιο - Λύκειο του "Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης" φοιτούν 1.900 περίπου μαθητές. Το σχολείο διευθύνει μία κοινότητα 7 Μαριανών Αδελφών, οι οποίοι μαζί με τους συνεργάτες τους καθηγητές, δασκάλους και διοικητικούς υπαλλήλους, συνεχίζουν την αποστολή του ιδρύματος στην καλύτερη δυνατή διαπαιδαγώγηση των νέων. Κι αυτή επιτυγχάνεται με τις αξίες της Παιδαγωγικής της Αγάπης, της Παρουσίας και της Απλότητας. 

 

 

Βρείτε μας στο Facebook

Εγγραφή σε Newsletters

ΙΗ' ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ UNESCO

Επισκέπτες

mod_jvcountermod_jvcountermod_jvcountermod_jvcountermod_jvcountermod_jvcounter
85
434
85
7076
808977
50.19.34.255
4
0
4