shma_maristes_small.jpg175 ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ  ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ

 

175 ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ

 ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

 

 Φέτος συμπληρώνονται 175 ολόκληρα χρόνια από τότε που «γεννήθηκε» το Λεόντειο Λύκειο.

Στις 25 Ιουλίου 1838, περίπου 4 χρόνια από τον ορισμό της Αθήνας ως «Βασιλικής Καθέδρας και Πρωτεύουσας» και 14 μήνες από τα επίσημα εγκαίνια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, χορηγήθηκε στον καθολικό ιερέα Κωνσταντίνο Σαργολόγο άδεια ιδρύσεως ενός μικρού δημοτικού σχολείου που λειτούργησε αρχικά στην Πλάκα και έφερε το όνομα του Πολιούχου της Αθήνας Αγίου Διονυσίου.

 

Το Δημοτικό Σχολείο ‘‘Άγιος Διονύσιος’’ εργάστηκε ταπεινά και αθόρυβα έως το 1889, χρονιά κατά την οποία ο Αρχιεπίσκοπος των εν Αθήναις Καθολικών πέτυχε την επέκτασή του σε σχολείο με δύο κύκλους σπουδών (στοιχειώδη και μέση εκπαίδευση) και το μετονόμασε σε ‘‘Λεόντειο Λύκειο’’ Αγίου Διονυσίου, προς τιμήν του μεγάλου φιλέλληνα Πάπα Λέοντος ΙΓ΄. 

 

Το 1897 το σχολείο μεταφέρθηκε στο νεοκλασικό κτήριο της οδού Σίνα 4, στο κέντρο της Αθήνας. Προκειμένου να δυναμώσει τη παρουσία του σχολείου στους κατοίκους των Αθηνών, ο τότε Αρχιεπίσκοπος των εν Αθήναις Καθολικών, καλεί και αναθέτει τη διεύθυνση του σχολείου στα μέλη μιας αδελφότητας καθολικών μοναχών, των Μαριανών Αδελφών ή “FrèresMaristes”, η οποία διηύθυνε σχολεία με ανάλογες αρχές στη Γαλλία και σε άλλες χώρες του κόσμου.

 

Στις 15 Σεπτεμβρίου 1907, οι Μαριανοί Αδελφοί έφτασαν στην Αθήνα από την Κωνσταντινούπολη, ξεκίνησαν την εργασία τους στο ‘‘Λεόντειο Λύκειο’’ και ανέλαβαν και τη διεύθυνσή του με άκρως επιτυχημένα αποτελέσματα, αφού το σχολείο τριπλασίασε τους μαθητές του μέσα σε μια πενταετία. Με τη συνεχή αύξηση του αριθμού των μαθητών χρειάστηκαν νέοι χώροι και κατασκευάστηκε το έθεσε το πρόβλημα της εξεύρεσης νέων χώρων για την αποσυμφόρηση του κτηρίου της οδού Σίνα. Έτσι, έπειτα από σχετικές διαδικασίες και οικοδομικές εργασίες, εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 1924 το ‘‘Λεόντειο Λύκειο Πατησίων’’.

 

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 το ‘‘Λεόντειο Λύκειο’’ της οδού Σίνα είχε πλέον 700 μαθητές που φοιτούσαν στο Δημοτικό και στο εξατάξιο Γυμνάσιο, έτσι αποφασίστηκε η αγορά ενός μεγάλου κτήματος στην περιοχή της Νέας Σμύρνης. Η μεταφορά του σχολείου ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 1962 και το νέο κτηριακό συγκρότημα εγκαινιάστηκε το 1963 από τον τότε Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Στρατηγό CharlesDeGaulle. Την ίδια χρονιά, το 1963 ιδρύθηκε επίσης από τους Μαριανούς Αδελφούς, στον ίδιο χώρο της Νέας Σμύρνης, το Δημοτικό ‘‘Χρυσόστομος Σμύρνης’’. Το 1979 το Δημοτικό ‘‘Άγιος Διονύσιος’’ του ‘‘Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης’’ απέκτησε επίσης στον ίδιο χώρο δικό του ανεξάρτητο οικοδομικό συγκρότημα, που συμπληρώθηκε με νέα πτέρυγα το 1995.

 

 

Σήμερα, στα δύο «αδελφά» Λεόντεια Λύκεια Νέας Σμύρνης και Πατησίων φοιτούν 3.400 περίπου μαθητές και μαθήτριες καιδιδάσκονται αξίες, όπως είναι ο σεβασμός της αξιοπρέπειας του κάθε ανθρώπου, η σεμνότητα, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, η ειρήνη, η υπευθυνότητα, η συμμόρφωση στους κανόνες συμπεριφοράς, η πειθαρχία ως μέσο διαμόρφωσης του χαρακτήρα, καθώς και η έννοια της υπερβατικότητας. αξίες απαραίτητες για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων. 

 

 

Δύο σχεδόν αιώνες μετά το αρχικό ξεκίνημα, όλοι οι άνθρωποι των Λεοντείων Λυκείων προσπαθούμε καθημερινά να υλοποιούμε τα παιδαγωγικά οράματα του Ιδρυτή της Μαριανών Αδελφών Αγίου Μαρκελλίνου Champagnat. Το έργο είναι επίπονο αλλά και γοητευτικό. Η πορεία ως τώρα ήταν μακρά. Και έτσι ελπίζουμε ότι θα είναι στο μέλλον …..

Βρείτε μας στο Facebook

Εγγραφή σε Newsletters

ΙΗ' ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ UNESCO

Επισκέπτες

mod_jvcountermod_jvcountermod_jvcountermod_jvcountermod_jvcountermod_jvcounter
85
434
85
7076
808977
50.19.34.255
2
0
2